Årets naturfotograf utsedd

Naturvårdsverket har beslutat att årets naturfotograf 2022 är Magnus Lindbom. Priset delas ut för 32:a året och prissumman är 25 000 kronor.

– Magnus Lindbom får priset för sina skildringar i bild av den svenska fjällvärlden. Lindboms fotografier sätter de storslagna fjällvidderna i fokus. Med teknisk briljans och närvaro förmedlar han ljusets och årstidernas prägel på landskapet. Genom sina fotografier, från envist genomförda enmansexpeditioner, låter han betraktaren få följa med till de mest avlägsna delar av vår svenska fjällvärld. Där förvandlar han vildmarkens skönhet till en källa där vi finner viktig inspiration, säger Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket. 

Naturfotografen Magnus Lindbom är född och uppvuxen i södra Stockholm. Hans karriär som fotograf startade för 20 år sedan då han gjorde sin första längre fjällvandring till den karga dalen Unna Reaiddávággi i Kebnekaisefjällen. Det var där Magnus förstod vad det var han skulle ägna sig åt, skildra den svenska fjällvärlden i bild. Magnus bor sedan flera år tillbaka i Östersund.

– Det är en ära att tilldelas priset Årets Naturfotograf. Jag har tillbringat år av mitt liv ensam i den svenska fjällvärlden med kameran. I sökandet efter ljuset har jag under mina långa och många gånger krävande äventyr fått uppleva både stora och små ögonblick. Genom mitt arbete som fotograf vill jag skildra och förmedla dessa speciella ögonblick i vildmarken, säger Magnus Lindbom

Naturvårdsverket delar årligen ut priset Årets naturfotograf till en dokumenterat skicklig naturfotograf som visat kunskap och engagemang i naturvårdsfrågor och bidragit till att hävda naturvårdens intressen genom sin fotografiska verksamhet i Sverige.